Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?

INSPIRATIE BIOGEZOND


Ontdek in de nieuwe BioGezond telkens vijf gerechten!


De Gezondkok heeft een boek uit met voedingsadvies en recepten voor betere prestaties tijdens en recuperatie na het sporten.

In april kan je deelnemen aan een een retreat reiniging van lever en huid op basis van Medical Medium en Dr. Geert Verhelst verzorgd door De Gezondkok.

Je bent steeds welkom voor een privé culinair verblijf!

Of schakel De Gezondkok in voor jouw yogaretreat, bedrijfsevent of een verblijf met vrienden en familie.


Meer info en/of reservatie:
ludo@degezondkok.be voor meer info.

PESTO VAN DASLOOK

Zet de avond voordien 200 gr cashewnoten te weken in een hoge maatbeker zo, dat ze net onder olijfolie staan.
Gooi in de blender en maal ze fijn. Doe er dan beetje bij beetje 75 gr. daslook bij en een handvol basilicum.
1 teentje look in persen en het sap van 1 limoen. Verder mixen en aanlengen met olijfolie tot de gewenste dikte.
Stevig kruiden met zwarte peper van de molen en een snufje zout.

FRUITTAARTJE

Glutenvrij – lactosevrij – suikervrij – vegan

Weeg 35 gr hazelnoten en 55 gr amandelen en verwarm deze op een zacht vuurtje gedurende een kwartier. Ze mogen lichtjes kleuren. Laten afkoelen.
Ontpit 3 medjoul dadels ( of 60 gr dadelpasta) en doe in een blender of keukenrobot.
10 gr honing, 10 gr kokosvet en 6 gr cacaopoeder zonder suiker erbij en fijn mixen. Nog even kneden met de handen en dan uitrollen tussen 2 bakmatten of bakpapier.
Bekleed taartvormpjes met het deeg en laat een uurtje opstijven.
Zet 150 gr cashewnoten in water en laat enkele uren (nacht) weken tot ze mals zijn. Goed spoelen en laten uitlekken.
Mix ze vervolgens fijn in een blender of keukenrobot en
doe er 40 gr ahornboter en 60 gr kokosmelk (80%) bij
Vervolgens nog 1 kl drakenfruitpoeder (of framboospoeder)
en alles glad mixen.
Vul hiermee de deegbodempjes, laat enkele uren opstijven en werk af met vers fruit en een muntblaadje.

BANAAN-HAVERMOUT WAFELTJES

Mix 3 bananen fijn, smelt 85 gr boter en 25 gr kokosvet.
Meng alles met 120 gr amandelmeel, 200 gr speltmeel,

75 gr havermout, 3 eieren, 200 gr ahornsuiker, 10 gr bakpoeder en een snuifje zout en laat het beslag minstens een uur rusten. Bestrijk het wafelijzer met kokosvet, verhit tot tamelijk hoge temperatuur en bak de wafeltjes snel af.


Uit het boek 'Aangepaste voeding voor sporters'

ZWARTE LINZEN MET CASHEW EN CHAMPIGNONS

Spoel 120 gr zwarte linzen tot het water helder is. Kook deze in ongeveer 3 x de hoeveelheid water waaraan een beetje groentebouillon is toegevoegd.
Stoof terwijl 125 gr champignons gaar in een minieme hoeveelheid water met een klontje boter, citroensap en zwarte peper. Voeg er op het einde van de kooktijd een flinke scheut haverroom aan toe en een handvol cashewnoten.
Serveer met de linzen en enkele takjes bladpeterselie.

QUINOA ONTBIJT MET MANGO

Neem 175 gr amandelmelk, doe er 50 gr quinoa en 15 gr quinoavlokken bij en laat op een zacht vuurtje garen, de quinoa moet gaar zijn maar mag nog een beetje krokante beet hebben.
Doe het vruchtvlees van ½ mango met het sap van ½ appelsien en 15 gr honing in een keukenmachientje en mix dit fijn.
Meng onder de quinoa, serveer met de rest van de mango en de appelsien erbij en garneer met enkele blaadjes verse munt.

ONTBIJTINSPIRATIE


Het geheim van de havermoutpap van De Gezondkok? 

Hou je mailbox in de gaten voor vijf inspirende ontbijtrecepten!

HAVERMOUTPAP

NODIG PER PERSOON        

60 gr havermout (indicatie)
360 gr rijstmelk van The Bridge (6x hvh haver)

HOE?             

Doe de haver in een pannetje

Voeg de rijstmelk toe

Laat minstens 20 minuten wellen 

op een heel zacht vuurtje zonder koken

Naar eigen wens eventueel nog rijstmelk toevoegen

tot jouw havermoutpap de gewenste dikte heeft.

Mag ik het geheim van jullie smeuïge havermoutpap?

Ha ha, die vraag krijgen we wel vaker.

Bij deze het eenvoudige recept van De Gezondkok!

Gluten in haver? - Waarom glutenvrij eten?

HAVER GLUTENVRIJ

Haver is van nature glutenvrij.

Sommige reageren op de avenine in haver.
'Glutenvrije haver' wil zeggen dat er garantie is dat er geen bestuiving is van glutenhoudende gewassen in de buurt. Wil je 100% glutenvrij? Dan koop je best glutenvrije haver.

Met de voetnoot dat de vermelding „glutenvrij” mag worden gebruikt als het glutengehalte van het verkochte levensmiddel maximaal 20mg/kg bedraagt...

WAAROM GLUTENVRIJ ETEN?

Gluten kunnen een oorzaak zijn van lekkende darm.

Bij een gezonde darm worden nuttige stoffen opgenomen en ongezonde stoffen verwijderd. Bij een lekkende darm worden er minder nuttige stoffen opgenomen en komen schadelijke stoffen doorheen de darmwand in het bloed.

Gluten kunnen de darmwand irriteren. 

Even heel kort uitgelegd maar de moeite om een tijdje te testen of glutenvrij eten jou een energieker gevoel geeft!

PS, ook schimmel, additieven, caseïne, glyfosaat ... hebben dit effect op de darmwand. 

Je in deze materie verdiepen, zonder het te eten ;-), kan je helpen bij klachten als brain fog, auto-immuunziekte, opgeblazen gevoel ...


Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?